Een webshop beginnen: wat komt er allemaal bij kijken en waar moet je aan denken?

Eind vorig jaar ben ik begonnen met mijn webshop. Een idee wat al lang door mijn hoofd spookte, maar waar ik nooit iets mee deed. Toen ik in de zomer van vorig jaar klaar was met mijn opleiding had ik ineens weer een heleboel tijd over. En onder het mom van ‘wat heb ik te verliezen’ ben ik er voor gegaan. Ik vertel jullie er vandaag alles over.

Logo_wit-01

FLMNG
Een naam bedenken voor je webshop is moeilijker dan het lijkt. Het moet origineel zijn, blijven hangen en het liefst ook nog makkelijk uit te spreken te zijn. Dat laatste is voor mij een dikke faal, want hoe spreek je het uit? FLMNG? Alleen met klinkers? Of gewoon ‘flamingo’? Of zeg je: ‘flamingo zonder klinkers’? Ik ben best lang bezig geweest met het bedenken van een naam. Want als je een leuke naam bedenkt betekent dit niet automatisch dat je deze ook kunt gebruiken. Je moet kijken of de domeinnaam al bestaat en of er al iemand anders is die deze naam ergens voor gebruikt. Zijn de Facebook en Twitteraccounts nog vrij met deze naam? Allemaal dingen die je moet checken voor je blij kunt zijn met je bedrijfsnaam. Mijn vriend kwam met de naam FLMNG en ik was meteen enthousiast. Al zolang ik me herinner (en dus lang voordat de hele flamingo trend begon) vind ik flamingo’s mooie dieren. Daarnaast vind ik de afkorting wel stoer staan. De naam past dus helemaal bij mij.

Reserveren
Na het bedenken van de naam kwam het reserveren van alle mogelijke social media accounts en domeinnamen. Want hoe jammer zou het zijn dat er iemand je nét voor is en jij weer opnieuw kunt beginnen. Zodra ik zag dat FLMNG.nl nog vrij was heb ik deze domeinnaam gekocht.

What to sell?
Niet geheel onbelangrijk: wat ga je verkopen? Ga je je eigen gemaakte spullen verkopen of ga je producten inkopen? Ik maak al shirtjes sinds ik een jaar of 16 ben. Dit deed ik altijd met vriendinnen voor vakanties, concerten of feestjes. Ik ben dit altijd blijven doen en maakte vaak shirts voor mezelf met daarop ‘grappige’ teksten. Ik kreeg daar altijd veel leuke reacties op. Vorig jaar vond ik dat het de hoogste tijd werd om die shirtjes met andere mensen te ‘delen’. Ik verkoop dus zelf ontworpen shirts. Deze shirts druk ik ook zelf. Ik heb dus veel materialen nodig om te kunnen verkopen (shirts, apparatuur, verpakkingsmateriaal, labels etc.). Houd er rekening mee dat je altijd genoeg op voorraad hebt. Het is niet leuk om ‘nee’ te verkopen. Ik vond het in het begin lastig om te bepalen hoeveel ik in moest kopen. Gelukkig zijn de producten waarmee ik werk onbeperkt houdbaar en kan ik dus beter iets te veel dan te weinig op voorraad hebben.

Banner_collectie

Webshop maken
Ik dacht: ‘dat doe ik zelf wel, door onze blog heb ik toch best wel wat ervaring met WordPress’. Ahum, think again. Het maken van een webshop is dus wel echt iets heel anders. Gelukkig weet mijn zusje hier dus wel veel vanaf en heeft zij samen met Alwin mijn webshop ontworpen. Je kunt op internet een heleboel standaard lay-outs kopen en/of downloaden, maar je wilt natuurlijk wel origineel zijn. Speel daarom met kleuren, afbeeldingen, lettertypes om er je eigen draai aan te geven. Daarnaast moet het allemaal kloppen, van het online winkelen, tot het winkelmandje tot het daadwerkelijk plaatsen van de bestelling. Allemaal dingen waar niets mis bij gaan. Zorg dus dat je iemand inschakelt die je hierbij kan helpen.

Business
Ik was in de eerste instantie niet van plan om direct KvK (Kamer van Koophandel) aan te vragen, maar omdat ik graag de mogelijkheid wilde om met iDeal te betalen had ik dit wel nodig. iDeal kun je namelijk niet meer aanvragen zonder een KvK nummer. Ik heb hier nog een tijdje over getwijfeld, want met een KvK was het ineens wel heel erg officieel. Ik ben er achteraf erg blij mee, want ongeveer 90% van de bestellingen betaald via iDeal. Je kunt in mijn webshop ook betalen via PayPal en directe bankoverschrijving.

nkls

Kvk
Je kunt online een afspraak maken bij de Kamer van Koophandel. Daar doen ze nog een extra check of jouw bedrijfsnaam nog niet bezet is en moet je opgeven wat je denkt te gaan verdienen. Dit vond ik zelf erg lastig, want ik had echt geen idee hoe het zou gaan lopen. Gelukkig kun je dit altijd nog aanpassen.

Belastingen
De zakelijke kant van het hebben van een webshop. Ik ben nu bezig met administratie op een manier hoe ik daar nog nooit mee bezig ben geweest. Alles houd ik netjes bij (in mijn knalroze map). Alle bestellingen die binnenkomen staan keurig in een excel bestand en ook heb ik een mooi overzicht van alle bestellingen die ik doe om mijn webshop te kunnen onderhouden. Het kost best veel tijd om alles netjes bij te houden, maar ik vind het erg leuk om te doen. Als ik daar dan mee bezig ben voel ik me net een secretaresse op een kantoor (haha, ik heb waarschijnlijk écht geen idee wat een secretaresse allemaal doet). Ik vind het leuk om alles in de computer in te voeren en er bij de belastingaangifte achter te komen dat alles klopt. Ieder kwartaal moet ik aangifte doen bij de belasting. Dit is niet het allerleukste klusje, maar het hoort erbij. Check voor jezelf even of het nodig is. Er bestaat namelijk een zogenaamde kleineondernemersregelingOf je hiervoor in aanmerking komt lees je op de site van de Belastingdienst.

De juiste persoon
Er komt een heleboel bij kijken, je moet je als webwinkelier bezig houden met online marketing, producten uitzoeken, fotografie, het beantwoorden van mails en het onderhouden van je social media kanalen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je veel achter de computer zit en vaak ritjes naar het postkantoor moet maken om pakketjes weg te brengen. Ook is het heel belangrijk om er plezier in te blijven houden. Als je je teveel bezig houdt met kosten en omzet raak je denk ik al snel het plezier kwijt. In het begin zul je bekendheid op moeten bouwen en moeten investeren in reclame. En dit kost geld. Denk dus niet na tien bestellingen dat je ‘binnen’ bent en dat de bestellingen nu vanzelf binnen zullen stromen. Nope. Wil je een beetje bekendheid opbouwen moet je zorgen dat mensen je weten te vinden en dat mensen je naam kennen. Hoe vaker ze jouw webshop langs zien komen, hoe nieuwsgieriger ze zullen worden.

Onderschat het niet
Ik herhaal: onderschat het niet! Het lijkt heel gemakkelijk, een webwinkel. Maar het is niet voor niets dat een heel hoog percentage al na het eerste jaar afhaakt.

Eigen bedrijf
En dan heb je eigenlijk gewoon je eigen bedrijf! Hoe tof is dat? Ik vind het vooral erg leuk dat ik alles zelf kan bepalen; wat er in de webshop staat, wat ik ga verkopen, hoe de nieuwsbrief eruit ziet, welke acties ik organiseer en naar welke groothandels ik ga. Het allerleukste vind ik nog steeds het bezig zijn met de shirts en om na het ontwerpen en het drukken het eindresultaat in handen te hebben. Ik ben nog steeds heel blij dat ik deze stap heb gezet!

Zou het hebben van een eigen webshop iets voor jou zijn? Laat het ons gerust weten in de comments.

Volg:

Comments

 1. 3 april 2015 / 19:07

  Wat een supergoed artikel! Heel mooi dat je je droom hebt waargemaakt <3

 2. 3 april 2015 / 18:09

  leuk om te lezen! ben zelf vorig jaar ook mijn eigen bedrijf begonnen. ik maak en verkoop bikini’s. er komt idd heel veel bij kijken, maar wle heel leuk.

  Xdiana

 3. 3 april 2015 / 17:01

  Goede tips! Ik loop ook al een poos met de wens voor een webshop, nu ivm mijn laatste baan helemaal! En ben ook druk aan het inkopen, zolder aan het verbouwen naar magazijn. Durf ook zeker te zijn dat ik vrij uniek zal zijn in de markt met wat ik wil verkopen..nu hopen dat het een beetje gaat lopen natuurlijk. Ben ook zeer bewust van hoe druk ik het kan hebben straks en wat erbij komt kijken. Maar ik denk dat mijn detailhandel achtergrond van ruim 13 jaar en home made boxen verkoop ook wel erg mee helpt daar in.Ik ga zeker even neuzen op je webshop, erg leuk!!

 4. 3 april 2015 / 16:36

  Handige tips en info voor diegene die een webshop willen gaan beginnen.
  Er komt heel veel bij kijken.

 5. 3 april 2015 / 11:45

  Heel erg leuk dat je hier een artikel over hebt geschreven! Leuk dat we zo meer te weten komen over hoe dat nou eigenlijk gaat, een eigen webshop beginnen. Vind het nog steeds erg knap van je!

 6. 3 april 2015 / 10:48

  wat handig dat je eer een artikel over hebt geschreven denk dat veel mensen hier wat aan hebben! ik ga even kijken op je webshop!

 7. 3 april 2015 / 10:27

  Ik dacht je al te herkennen op de foto in de webshop, wat onwijs tof dat jij je droom achterna bent gegaan en de stap gemaakt hebt! En ik geloof het graag dat het onwijs leuk is en veel tijd en energie kost, al denk ik wel dat het niet als werk voelt als je met ‘jou kindje’ bezig bent. Keep up the good work! De shirts zijn erg leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge